Video: Wat is een optimaal verkoopnetwerk en hoe draagt het bij tot een hogere omzet?

Wat is een optimaal verkoopnetwerk en hoe draagt het bij tot een hogere omzet?

Locatie, locatie, locatie. Iedere marketer en retailer weet hoe belangrijk het is om hun doelpubliek op de juiste plaats te bereiken. En toch blijkt dat netwerken van verkooppunten in heel wat gevallen last hebben van kannibalisme tussen verkooppunten en een slecht afgedekt marktpotentieel.

Wat is een optimaal verkoopnetwerk?

Zoals u kan lezen in onze blog over artificial intelligence ontstaan de meeste netwerken aan verkooppunten door een opeenvolging van openingen. Hierbij baseert men zich vaak op buikgevoel of is er sprake van opportunisme, zonder een langetermijnstrategie te bepalen.

Bij de opening van iedere nieuwe vestiging stijgen de kosten van het netwerk, maar de verzorgingsgebieden van de verkooppunten overlappen elkaar steeds meer. Bovendien bieden ze geen optimale dekking van het marktpotentieel. Het gevolg hiervan is dat de algemene performantie van het netwerk daalt en dat heel wat marktpotentieel niet of beperkt afgedekt is.

Simpel uitgelegd, gaat men bij het bepalen van een optimaal verkoopnetwerk op zoek naar het minimaal aantal nodige verkooppunten en hun locatie die de beste dekking van het marktpotentieel bieden.

In deze analyse houdt men uiteraard rekening met de strategische visie van het bedrijf en berekent men nauwkeurig hoe ieder verkooppunt hiertoe bijdraagt. Deze strategische visie is specifiek aan ieder bedrijf en iedere sector, maar  resulteert in het uitbreiden, inperken of reorganiseren van het netwerk aan verkooppunten.

Kijk naar deze korte video en ontdek hoe een performant netwerk wordt bepaald.

Meer weten?

Bedrijven uit diverse sectoren vertrouwen ons voor de analyse en de optimisatie van hun verkoopnetwerk. Zo hebben wij referenties in diverse sectoren (banken, mutualiteiten, automotive, retail, apotheken,…). Neem contact op voor bijkomende informatie.