WHITEPAPER: BANKEN IN BELGIË & HUN BANKKANTORENNETTEN

De consumentengewoontes evolueren voortdurend en ze hebben een impact op vele sectoren. Om zich aan die veranderingen aan te passen en om hun rentabiliteit te garanderen, veranderen ook de ondernemingen. In de financiële sector begon deze evolutie al jaren geleden. Op tien jaar tijd daalde het aantal bankkantoren in België met zo’n 40%. En ook nu nog worden er regelmatig sluitingen aangekondigd.

Op het ogenblik dat we deze whitepaper schrijven, telt SIRIUS Insight 5.274 kantoren verspreid over het hele land. Een astronomisch aantal, waarmee België in de Europese top 3 staat van het grootste aantal bankkantoren per hoofd van de bevolking.

In België telden we begin 2019 bijna 5.300 bankkantoren.

Bij de transformatie van hun aanbod, streven banken naar de verdere digtialisering van hun producten en diensten. De online platformen voor rekeningbeheer worden “aankoopplatformen”, waar de klant kan intekenen op verschillende financiële producten. Het bankkantoor profileert zich nu als een adviesbureau voor belangrijke beslissingen in het huishouden.

Deze whitepaper geeft u een overzicht van het huidige banklandschap en analyseert de digitale transformatie van huishoudens om alle transacties en intekeningen uit te voeren via een digitaal platform. Een tweede hoofdstuk biedt enkele denkpistes voor de transformatie van de kantorennetten door een combinatie van bereikbaarheid en aanpassing van het aanbod.

Het kantorennet herzien: less is more?

Elke bank moet vandaag de dag haar kantorennet herzien om zich voor te bereiden op de toekomst. De grootbanken overheersen vandaag met een aanwezigheid in de meeste Belgische plaatsen. Een strategie die onhoudbaar is met het oog op de rentabiliteit en die vooral niet meer nodig lijkt om een regelmatig contact met de consument te onderhouden.

Op de kaart hieronder ziet u de ‘fysieke’ concurrentiële druk tussen de banken. In de groen gekleurde zones vinden de huishoudens minstens één bankkantoor op minder dan 10 minuten afstand. Hoe donkerder de groene kleur, hoe groter de concurrentie. In de donkergroene zones bereikt een huishouden 14 kantoren van verschillende banken in minder dan 10 minuten reistijd.

Hoeveel verschillende banken zijn bereikbaar per postcode in een bepaalde reistijd?

Ontdek in deze whitepaper:

 • Retail banking in 2019
  • Facts & figures
  • Bereikbaarheid van het huidige aanbod
  • Ontwikkelingsstrategieën in steden en op het platteland
  • De eigenschappen van huishoudens nabij bankkantoren
 • De digitale transformatie van huishoudens
  • Algemene tendensen
  • Van het beheren van transacties naar de online aankoop van financiële producten
 • Evolutie van het retail banking landschap
  • De lokale concurrentiedruk
  • Hoe bereikbaarheid en beperking van de netwerken verzoenen? Hoe presteren de huidige netwerken?
  • Specifieke diensten voorstellen op plaatsen met het hoogste potentieel
 • Onze aanbevelingen

Download de whitepaper

Last Name*
Company
Email*
Mobile
Lead Status
Lead Source
Description
E-mail Opt In

 

SIRIUS Insight verwerkt persoonsgegevens en andere data in overeenstemming met geldende wet- en regelgeving. Meer informatie vindt u in onze privacy policy.

Wenst u dat we alle resultaten uit de whitepaper in uw bedrijf presenteren?

Neem contact met ons op via het e-mailadres marketing@siriusinsight.be om een afspraak te maken.