Is de Belgische bevolking echt aan het vergrijzen?

Een verouderende bevolking in België?

Al meer dan 30 jaar volgt SIRIUS Insight de evolutie van de Belgische huishoudens en hun kenmerken op de voet. Als expert in geomarketing beschikken wij over de meest robuuste en gedetailleerde data op de Belgische markt. De Belgische bevolking evolueert voortdurend en dat heeft gevolgen voor elke profit- en non-profit onderneming die actief is in een B2C- of B2B2C-omgeving.

Aan de hand van een reeks artikelen over de Belgische demografie ontdekt u de veranderingen in de bevolkingsstructuur in het laatste decennium en hoe deze evoluties u beïnvloeden. Het onderwerp van dit tweede artikel: wordt de Belgische bevolking steeds ouder?

Een verouderende bevolking in België?

Om die vraag te beantwoorden, nemen we de leeftijd van de Belgische bevolking in 2011 en in 2021 onder de loep. Op basis van de leeftijd van elke inwoner, hebben we de evoluties geanalyseerd . De conclusie is dat de gemiddelde leeftijd van de Belgische bevolking het laatste decennium inderdaad gestegen is. Vandaag is de gemiddelde leeftijd van de Belgische bevolking 41 jaar en 6 maanden, terwijl in 2011 de gemiddelde leeftijd 40 jaar en 5 maanden was. Als we rekening houden met alle inwoners van België, is de gemiddelde leeftijd dus met 11 maanden gestegen.

Is de vergrijzing overal in België zichtbaar?

Als we de leeftijdsgegevens uitsplitsen per regio, zien we twee belangrijke verschillen. Ten eerste is de bevolking van Brussel duidelijk jonger. In Brussel is de gemiddelde leeftijd 37 jaar en 2 maanden, terwijl dat in Wallonië 41 jaar en 2 maanden is en in Vlaanderen 42 jaar en 5 maanden. Ten tweede is de gemiddelde leeftijd van de Brusselse bevolking het afgelopen decennium nauwelijks veranderd, terwijl ze in Vlaanderen en Wallonië met een jaar en 2 maanden is gestegen.

Gemeentelijke tendensen

Er is een verschil van bijna 20 jaar tussen de gemeente met de laagste gemiddelde leeftijd en de gemeente met de hoogste gemiddelde leeftijd. In Koksijde is de gemiddelde leeftijd 54 jaar en 7 maanden, terwijl in Molenbeek de gemiddelde leeftijd 34 jaar en 8 maanden is. Zoals u op de kaart kunt zien, liggen de gemeenten met de hoogste gemiddelde leeftijd aan de Belgische kust. In het algemeen kan men vaststellen dat de Vlaamse bevolking ouder is dan de Waalse en de Brusselse. De “jongste” gemeenten liggen in Brussel, Antwerpen en bij Neufchâteau.

Gemiddelde leeftijd per gemeente in 2021

Verschillende behoeften om te dekken

De veroudering van de bevolking, leidt tot veranderingen in de behoeften van de bevolking. Leeftijd is een belangrijke factor bij de consumptie van de meeste producten en diensten, zowel in een profit als in een non-profit-omgeving. Of u nu actief bent in de gezondheidszorg, de retail, het bankwezen of een andere sector, het is van belang dat u rekening houdt met deze evoluties en met de lokale verschillen om uw aanbod en groeistrategie aan te passen.

SIRIUS Insight ondersteunt u

Met 30 jaar ervaring helpt SIRIUS Insight u om uw doelgroep te definiëren en te lokaliseren. We helpen ondernemingen in heel wat sectoren om een performant retailnetwerk te ontwikkelen rekening houdend met de behoeften van hun doelgroep. We beschikken over de meest actuele en fijnmazige gegevens over de Belgische consumenten, met alle respect voor hun privacy. Contacteer ons als u kwalitatieve ondersteuning wenst of als u toegang wil tot onze fijnmazige gegevens.

In dezelfde reeks

Ontdek nog meer artikelen over de evolutie en diversiteit van de Belgische bevolking.

In de komende weken bekijken we ook de evolutie van de types huishoudens en de inkomens. We vertellen u dan ook wat de meest gemiddelde gemeente in België is. Wilt u niets missen? Schrijf u nu meteen in op onze nieuwsbrief.